„html
Briuselis – Sidras yra populiarus alkoholinis gėrimas visoje ES, ypač Prancūzijoje ir Ispanijoje, tačiau nepaisant to, nėra oficialaus gėrimo apibrėžimo. Alkoholio kiekis gali svyruoti nuo vienženklių iki beveik 13 procentų, skiriasi net vaisių kiekis.
Dabar ES Komisija nori įvesti bendrus prekybos standartus, o gruodį pristatytame pasiūlymo projekte siūlomas minimalus 50 procentų obuolių ar kriaušių sulčių kiekis.
Standartizacijos planai kelia nerimą Šiaurės šalių gėrimų gamintojams.
Tai gali sukelti problemų pramoninei sidro pramonei, kuri paprastai naudoja tik 15 procentų sulčių, rašo naujienų svetainė Euractiv.
Šios savaitės tarybos posėdyje Volfgangas BurtscherisKomisijos žemės ūkio generalinis direktorius perspėjo, kad pasiūlymas gali trukdyti Šiaurės šalių gamintojų augimui. Švedija eksportuoja 75 procentus metinės sidro produkcijos – 100 milijonų litrų – tai sudaro trečdalį viso ES sidro eksporto, o Danijos eksportas pastaraisiais metais taip pat išaugo.
Išeitis galėtų būti skirtumas tarp sidro ir „tradicinio sidro“, kurio sulčių kiekis yra didesnis.
(sausio 14 d.)
“`